Iskoristite priliku da pročitate savete naših iskusnih stručnjaka. Članci su namenjeni kao vodič za zdravlje vaših očiju, međutim bolesti oka imaju brojne simptom. Ukoliko ih primetite preporučujemo vam da posetite Rolling Eyewear oftalmološku ordinaciju.

Glaukom

Da li ste znali da je glaukom još uvek vodeći uzročnik slepila u svetu? Ovaj sindrom se naziva i “tihi kradljivac vida”, jer često ne daje nikakve simptome.

“Glaukom predstavlja oblik optičke neuropatije, odnosno skup bolesti kojima je zajedničko povećanje očnog pritiska koje dalje dovodi do oštećenja očnog živca”.

Uzrok glaukoma?

Oštećenje očnog nerva dovodi do pogoršanja vida, a njegovo oštećenje može uzrokovati povišen očni pritisak.

Dva osnovna razloga koja dovode do povećanja očnog pritiska:

  •  Očna vodica unutar oka se stvara u prevelikoj količini
  •  Oticanje vodice kroz drenažni sistem oka je otežano zbog njegovih promena

Neophodno je održavati intraokularni (IOP)  pritisak u granicama normale. Normalne vrednosti IOP-a su od 10 do 21 mmHg, sa dnevnim oscilacijama koje ne prelaze 5mmHg.

Pritisak koji se javlja kao posledica nagomilavanja tečnosti u oku razara deo po deo očnog živca. U početku, oštećenje zahvata periferiju vidnog polja i njegovo suženje, a tek nakon toga dolazi do defekta centralnog vida, odnosno središnjeg dela vidnog polja, koji vidimo kada čitamo ili gledamo ispred sebe. 

glaukom

Podela glaukoma

Postoje tri osnovne grupe glaukoma:

 • Primarni
 • Sekundarni
 • Urođeni glaukomi

 

Osnovna karakteristika primarnih glaukoma je da im je etiologija nedovoljno jasna i poznata. Ovo znači da postoji povećanje očnog pritiska koje se ne može dovesti ni u kakvu vezu sa nekim očnim oboljenjem. 

Prema mehanizmu povećanja očnog pritiska, ova grupa se dalje dali:

  • Primarni glaukomi sa otvorenim uglom (glaucoma simplex)
  • Primarni glaukomi sa zatvorenim uglom (glaucoma angulare)

 

Sekundarni glaukomi nastaju kao posledica nekog poznatog očnog oboljenja, poput upale, povrede, oštećenja i pomaka sočiva u oku, oboljenja krvnih sudova, šećerne bolesti, tumori oka i sl.

Pored stečenih grupa glaukoma, javljaju se i urođeni oblici. Urođeni glaukom se javlja kod dece na rođenju ili prvim godinama života.


Simptomi glaukoma

 

Kod glaukoma otvorenog ugla porast očnog pritiska je postepen. Nema bolova i subjektivnih simptoma, a pacijent se najčešće javlja kod oftalmologa zbog slabijeg vida. Na pregledu se otkrivaju promene na očnom živcu i povišen očni pritisak. 

S obzirom da kod ove vrste glaukoma simptomi u većini slučajeva nisu primetni, vrlo  je važno redovno proveravati očni pritisak posle četrdesete godine života. 

Takođe, u poslednje vreme se ovaj sindorm javlja i kod mlađih osoba, pa je redovni oftalmološki pregled ključan za očuvanje vida.

Glaukom sa zatvorenim uglom je akutna forma i praćen je jakim bolovima u predelu slepoočnice i celoj polovini glave, prati ga pojava duginih boja oko sijalice, a moguće su mučnine i povraćanje.

Kod urođenog glaukoma neophodno je početi sa lečenjem odmah nakon uspostavljanja dijagnoze, a osnovni vid lečenja je hirurški. Uz dopunu medikamentima, efekat lečenja je bolji i očuvanje vidne funkcije je moguće.


Lečenje glaukoma

 

Terapija glaukoma zavisi od vrste koja je dijagnostifikovana. Cilj terapije je sniziti očni pritisak do nivoa da ne ugrožava očni živac.

Lečenje može biti:

 • Medikamentozna terapija kapima – postoji veliki broj lekova koji se koristi lokalno u cilju snižavanja pritiska
 • Laserski tretmani – u svrhu pomaganja oticanja očne vodice 
 • Hirurško lečenje – primenjuje se kada ni lekovi ni laser ne mogu da smanje intraokularni pritisak

Zaključak

Tekst na čijem kraju se nalazite sadrži najvažnije informacije o tome šta je glaukom.

Predstavili smo i glavne simptome glaukoma, njegovu podelu, kao i načine za lečenje.

Kao što se da zaključiti, glaukom je hronična, spora progresivna bolest. Predstavlja ekonomski i socijalni problem društva. Ako se otkrije i leči na vreme neće ugroziti vid i kvalitet života obolele osobe, a ono što je najvažnije neće dovesti do najteže komplikacije – gubitka vida i slepila. Zato vam savetujemo da reagujete na vreme i obavite redovan oftalmološki pregled u Rolling Eyewear ordinaciji.

Najčešća pitanja u vezi glaukoma

Šta je glaukom?

Glaukom je oblik optičke neuropatije, odnosno skup bolesti optičkog živca koja dovodi do  oštećenja očnog nerva i retine. Posledica toga je oštećenje u vidnom polju, uz moguć  potpuni gubitak vida.

Da li je glaukom izlečiv?

Kada se jed­nom potvrdi dijag­noza glaukoma, potrebno je sa poseb­nom pažn­jom kon­trolisati očni pri­ti­sak i sve ostale para­me­tre važne za pro­cenu stadi­juma bolesti i određi­vanje tehnike lečenja.

Koji su simptomi glaukoma?

U zavisnosti od tipa glaukoma simptomi mogu biti različiti. Najčešće sami simptomi i ne postoje. Pacijent može otkriti da boluje od glaukoma prilikom redovne posete oftalmologu. Akutna forma je praćena jakim bolovima u predelu slepoočnice i celoj polovini glave, prati je pojava duginih boja oko sijalice, a moguće su mučnine i povraćanje.

Kako da znam da li bolujem od glaukoma?

Rolling Eyewear oftalmološkoj ordinaciji vršimo kompletan oftalmološki pregled. Termin možete zakazati putem mejla office@rollingeyewear.com ili telefona  011 3131 668.

staracka dalekovidost

Dalekovidost: Uzroci i simptomi

Predmete u daljini vidite dobro, ali što su vam bliži oni postaju zamućeni i nejasni? Ukoliko imate ovakvih simptoma, u nastavku teksta upozajte šta je to dalekovidost ili hipermetropija, poznata kao “plus dioptrija” i na koji način možete da je lečite.

Šta je dalekovidost?

Dalekovidost ili hipermetropija (lat. Hypermetropia) predstavlja refraktivnu promenu kod koje se svetlosni zraci koji u oko ulaze ne fokusiraju u tački jasnog vida na mrežnjači, već iza nje.

Razlikuju se tri stepena dalekovidosti: 

  • Niska – do +2 dioptrije
  • Srednja – od +2.25 do +5 dioptrija
  • Visoka – preko +5 dioptrija

 

Što se tiče kliničke vrste hipermetropije postoje:

  1. Jednostavna hipermetropija: Jednostavna hipermetropija je najčešći tip. Uključuje aksijalnu i zakrivljenu hipermetropiju zbog bioloških varijacija u razvoju oka. Može biti nasledna.
  2. Patološka hipermetropija: Patološki tip je posledica urođenih ili stečenih stanja van normalne biološke varijacije razvoja.
  3. Funkcionalna hipermetropija: Proizilazi iz paralize akomodacije kao što se vidi kod pacijenata sa paralizom trećeg intrakranijalnog nerva i unutrašnjom oftalmoplegijom.

 

Hipermetropija ili dalekovidost je oblik refrakcione greške u kojoj se paralelni zraci svetlosti koji dolaze iz beskonačnosti fokusiraju iza sloja mrežnjače osetljivog na svetlost, kada je oko u mirovanju.

Dalekovidost se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi – može biti nasledna i javiti se odmah po rođenju. Mlađe osobe koje imaju ustanovljenu srednju dalekovidost mogu uz pomoć akomodacije da fokusiraju predmete na blizinu i da im za to nisu potrebne naočare ili sočiva. 

Simptomi i znaci dalekovidosti ?

Simptomi variraju u zavisnosti od starosti pacijenta i težine refrakcione greške. Pacijent može biti asimptomatski. Mala količina refrakcione greške kod mladih pacijenata se obično koriguje blagim akomodacionim naporom, bez izazivanja ikakvih simptoma.

Međutim, vremenom ili pri visokom stepenu dalekovidosti mišić ne može da izdrži optrećenje i javlja se potreba za nošenjem naočara ili sočivima. 

Simptomi dalekovidosti:

 • Mutan vid na blizu
 • Glаvobolje i opšta slabost posle dugotrajnog rada na blizinu, kao što su čitanje, pisanje, crtanje ili rad na kompjuteru
 • Dvostruke slike predmeta u blizini
 • Oči su skrenute ka unutra usled jake akomodacije i konvergencije
 • Bol oko oka
 • Zamor oka
 • Fotofobija – nepodnošenje svetla

Kako se leči dalekovidost?

Lečenje dalekovidosti, kao i kod kratkovidosti, se vrši pomoću sočiva, nošenjem naočara ili laserskom intervencijom kod dalekovidosti do +6.00D. Na taj način se paralelni ili divergentni svetlosni zraci dovode u oko kao konvergentni i na taj način se zraci seku na samoj retini.

Zakažite oftalmološki pregled u Rolling Eyewear ordinaciji i prekontrolišite svoj vidi! 

U zavisnosti od vašeg zdravlja i načina života, Rolling Eyewear ofralmološka ordinacija vam može predložiti Essilor stakla koja su izuzetno lagana i tanka u centru.

Zaključak

U ovom postu opisali smo vam šta je takozvana “plus dioptrija” i koji su to simptomi koji vam mogu ukazati da vaš vid nije idealan.

Ukazali smo na osnovnu podelu dalekovidosti i koji su najbolji načini da se ova refraktivna greška otkloni.

Najbolji način je onaj koji kaže vaš izabrani oftalmolog, zato vas pozivamo da posetite oftalmološku ordinaciju Rolling Eyewear na Novom Beogradu i izaberete najbolja stakla, koja će rešiti vaš problem.

Najčešća pitanja u vezi dalekovidosti

Šta je dalekovidost?

Dalekovidost (lat. Hypermetropia) je čest problem vida kod kojeg se svetlosni zraci koji u oko ulaze ne fokusiraju u tački jasnog vida na mrežnjači već iza nje. Dalekovide osobe relativno dobro vide udaljene objekte, ali problem nastaje kada je potrebno fokusirati predmet koji je bliži.

Kako se dalekovidost leči?

Dalekovidost se može korigovati uz sočiva, naočare ili laserskom operacijom.

Koji su simptomi hipermetropije?

Mlađe osobe koje imaju ustanovljenu srednju dalekovidost mogu uz pomoć akomodacije da fokusiraju predmete na blizinu i da budu potpuno asimptomatski. Drugi simptomi hipermetropije su: zamućen vid na blizu, glаvobolje, dvostruke slike predmeta u blizini, bol oko oka, zamor oka.

Koja su najbolja stakla za dalekovidost?

Kao rešenje za dalekovide, Rolling Eyewear ofralmološka ordinacija nudi Essilor ravna sočiva koja su izuzetno lagana i tanka u centru, estetski privlačna, kvalitetna i otporna. Nestali su dani debelih i teških sočiva.

Kako se utvrđuje dalekovidost?

 Za utvrđivanje stepena dalekovidosti posetite oftalmološku ordinaciju Rolling Eyewear. Zakažite pregled putem imejla office@rollingeyewear.com ili telefona  011 3131 668.

kratkovidost

Miopija: Saznajte sve o kratkovidosti

Jasno vidite predmete izbliza, ali imate problem sa gledanjem predmeta na većoj udaljenosti? Uz to imate česte glavobolje i mutno vam je pred očima? Ukoliko imate neke od ovih simptoma najverovatnije imate miopiju ili kratkovidost.

Šta je miopija?

Reč “myopis” je grčkog porekla i znači “žmirkanje”. Upravo je žmirkanje jedno od glavnih simptoma koje izaziva miopija.
Miopija je refraktivna greška pri čemu dolazi do zamućenog vida kao posledica ukrštanja svetlosnih zraka ispred makule (centra jasnogvida).

Kratkovidost ili miopija (lat. myopia) je stanje kod koga zraci svetlosti padaju u fokus ispred mrežnjače umesto na nju, zbog čega kratkovidi ljudi udaljene predmete vide zamućeno, a na blizu vide relativno dobro. 

 

Vrste miopija

Miopija se može klasifikovati na više načina, a najčešće se vrši podela prema visini dioptrije na:

  • Malu (ispod -3 Dsph)
  • Srednju (od -3 Dsph do -6 Dsph)
  • Veliku (preko -6 Dsph)

 

Postoji i podela kratkovidosti prema uzroku na:

  • prelomnu: pri jačoj zakrivljenosti rožnjače
  • osnu: kada je veća očna osa od 24 mm
  • indeksnu: kod prejakog indeksa prelamanja svetlosti u sočivu, očnoj vodici
  • akomodacijska: kad postoje akomodacijski grčevi

 

Sa stanovišta životnog doba i razvoja miopije se mogu svrstati i u sledeće:

Stacionarna (benigna ili školska) kratkovidost – ona je niža od –8 dioptrija, javlja se u školskom uzrastu i svoj vrhunac dostiže najkasnije do 21. godine života.

Progresivna (maligna) kratkovidost – je izdvojena kao zasebna očna bolest, zato što raste tokom čitavog života i može dostići i do –30 dioptrija.

Pored ovih podela, poznata je i takozvana noćna kratkovidost koja se ispoljava u noćnim uslovima. Kod osoba sa ovom vrstom miopije dolazi do preteranog širenja zenica i to omogućava da više periferne svetlosti uđe u oko koja ne može da se fokusira.

Simptomi kratkovidosti (miopije) ?

Miopija kod dece se može javiti i tokom školskih dana i prvi signal na koji je potrebno obratiti pažnju je da se dete žali da ne vidi dovoljno jasno ono što piše na tabli ili  da žmirka kako bi izoštrilo vid.

Dakle, znak kratkovidosti je nemogućnost jasnog gledanja udaljenih predmeta kao što je TV, tabla u učionici ili objekti ispred automobila pri vožnji.

Simptomi kratkovidosti:

 • Glavobolja
 • Zamućen vid
 • Problem sa gledanjem predmeta na većoj udaljenosti 
 • Otežan vid pri noćnoj vožnji

Kako se leči miopija?

Stepen miopije se izražava brojem uz negativan predznak. Što je viši broj koji označava kratkovidost, stanje je teže i teže se leči. To znači da ukoliko ste kratkovidi vaša dioptrija će biti sa negativnim predznakom i u tom slučaju je dioptrija -3.0 jača od -2.5.

Nasledna kratkovidost je čest slučaj, pa ukoliko u porodici jedan od roditelja ima ovu refraktivnu grešku, potrebno je da se redovno obavlja kontrola vida.

Lečenje miopije se može vršiti na više načina:

 • Nоšenje naočara
 • Upotreba kontaktnih sočiva
 • Laserka operacija oka

Ne zaboravite da pravovremeni pregled kod oftalmologa može da spreči  teške komplikacije kratkovidosti! 

U zavisnosti od vašeg zdravlja i načina života, Rolling Eyewear oftalmološka ordinacija vam može predložiti:

 • dioptrijske naočare,
 • naočare za čitanje
 • kontaktna sočiva,
 • progresivna dodatna sočiva

Vrste operacija kod kratkovidosti

Kod kratkovidih osoba se mogu izvršiti operacije koje se dele u dve grupe: 

 1. Operacije na prednjem delu oka – na rožnjači
 2. Operacije na zadnjem delu očne jabučice

 

Operacije na rožnjači se primenjuju kod stacionarne, školske, benigne miopije i astigmatizma.

Zadnji deo očne jabučice operiše se kod progresivne kratkovidosti. Cilj je da se pojačanjem zadnjeg pola zaustavi, ili bar uspori dalji rast očne jabučice, a samim tim i kratkovidosti.

Da li ste idealni kandidat za operaciju možete saznati isključivo nakon detaljnog specijalističkog i preoperativnog pregleda koji određuje hirurg – oftalmolog.

Zaključak

 

U ovom postu opisali smo vam šta je miopija, zašto se javlja i koji su njeni simptomi.
Predstavili smo vam podelu kratkovidosti na osnovu životnog doba, visine dioptrije i klasifikaciju prema uzroku nastanka.

Dodatno smo pojasnili zbog čega nastaje noćna kratkovidost.

Iako postoji više načina kojim se može regulisati ova refraktivna greška, najbolje rešenje za vaše oči  je oftalmološka ordinacija Rolling Eyewear na Novom Beogradu i redovan pregled kod naših specijalista. Detaljnim pregledom možemo utvrditi vaše stanje.

Najčešća pitanja u vezi miopije

Šta je miopija?

Kratkovidost ili miopija (lat. myopia) je stanje kod koga zraci svetlosti padaju u fokus ispred mrežnjače umesto na nju, zbog čega kratkovidi ljudi udaljene predmete vide zamućeno, a na blizu vide relativno dobro.

Da li je miopija izlečiva?

Kratkovidost se može rešiti uz sočiva, naočare ili laserskom operacijom.

Koji su simptomi miopije?

Moguće je da je jedini simptom koji imate nejasan i zamućen vid na daljinu. Pored ovog simptoma, javljaju se i glavobolje zbog prekomernog naprezanja očiju, otežan vid pri noćnoj vožnji, naprezanje očiju.

Kako zakazati oftalmološki pregled?

Oftalmološki pregled u Rolling Eyewear ordinaciji možete zakazati putem mejla office@rollingeyewear.com ili telefona  011 3131 668.

presbiopija

Staračka dalekovidost: Šta je presbiopija?

Presbiopija ili staračka dalekovidost predstavlja prirodno starenje oka i ispoljava se između 40. i 45. godine života. Oči gube sposobnost da fokusiraju i vide predmete izbliza.

Sama reč “presbyopia” potiče od grčke reči koja znači “staro oko”.

Uzrok staračke dalekovidosti?

Kada ste mladi, sočivo je mekano i fleksibilno, odnosno lako menja oblik. Ovo nam omogućava da fokusiramo predmete i izbliza i na daljinu. Posle četrdesetih godina života, sočivo postaje čvršće, odnosno sočivo gubi svoju elastičnost, otežano menja svoj oblik pod delovanjem očnih mišića, akomodacija je sve teža pa je fokusiranje predmeta u blizini oka oslabljeno.


Ne postoji način da se zaustavi ili preokrene normalan proces starenja koji uzrokuje presbiopiju.

Međutim, presbiopija se može ispraviti uz adekvatne naočare, kontaktna sočivia ili operacijom. Ljudi koji imaju problema da vide i blizu i daleko mogu imati koristi od progresivnih sočiva.


Kako prepoznati presbiopiju (staračku dalekovidost) ?

Presbiopiju najlakše primećuju osobe čiji rad zahteva dosta čitanja ili rad izbliza. Ona se prepoznaje po načinu na koji držite mobilni telefon, materijale za čitanje ili predmete. Ukoliko ih držite dalje od očiju kako biste ih videli jasnije, preporučujemo vam da posetite oftalmologa.

Simptomi presbiopije:

  • Postepeno pogoršanje sposobnosti čitanja ili rada izbliza
  • Kod dužeg čitanja javlja se  osećaj naprezanja očiju, a može se javiti i suzenje očiju
  • Zamagljen vid i nejasan vid

Kako se leči presbiopija?


Kao što smo prethodno pomenuli, staračka dalekovidost (presbiopija) se ne može izlečiti, već jedino lečenje podrazumeva određivanje adekvatnih naočara sa korektivnim staklima.

U zavisnosti od vašeg zdravlja i načina života, Rolling Eyewear oftalmološka ordinacija vam može predložiti:

 • dioptrijske naočare
 • naočare za čitanje
 • kontaktna sočiva
 • progresivna dodatna sočiva

Postoji nekoliko vrsta naočara za korekciju: 

  • naočare za čitanje (sa dioptrijom samo za gledanje na blizinu i koriste se kod osoba koje nemaju druge smetnje vida), 
  • bifokalne naočare (u gornjem delu nalazi se sočivo za gledanje na daljinu, a u donjem delu sočivo za gledanje na blizinu), 
  • progresivne naočare (multifokalne naočare) – omogućavaju prirodno gledanje na svim udaljenostima (daljina, srednja udaljenost i blizina)

Zaključak

 

Tekst na čijem kraju se nalazite sadrži najvažnije informacije o tome šta je presbiopija.

U njemu smo objasnili zbog čega staračka dalekovidost nastaje i šta su njeni uzroci.

Predstavili smo i glavne simptome presbiopije, kao i načine za njeno lečenje.

Kao što se da zaključiti, presbiopija predstavlja normalan gubitak sposobnosti fokusiranja predmeta koji se javlja sa godinama. Zato vam savetujemo da reagujete na vreme i obavite redovan oftalmološki pregled u Rolling Eyewear ordinaciji.

Najčešća pitanja u vezi sa stračkom dalekovidosti

Šta je presbiopija?

Presbiopija ili staračka dalekovidost se odnosi na normalan gubitak sposobnosti fokusiranja predmeta koji se javlja sa godinama.

Da li je presbiopija izlečiva?

Presbiopija predstavlja fiziološki proces koji se javlja posle 40. godine i  može se ispraviti uz adekvatne naočare, kontaktna sočivia ili operacijom.

Koji su simptomi presbiopije?

Glavni simptomi presbiopije su postepeno pogoršanje sposobnosti čitanja ili rada izbliza, kod dužeg čitanja javlja se  osećaj naprezanja očiju, suzenje očiju, zamagljen vid, nejasan vid i glavobolja.

Kako da zakažete oftalmološki pregled?

Oftalmološki pregled u Rolling Eyewear ordinaciji možete zakazati putem mejla office@rollingeyewear.com ili telefona  011 3131 668.