Očne bolesti i anomalije

Staračka dalekovidost: Šta je presbiopija?

presbiopija

Presbiopija ili staračka dalekovidost predstavlja prirodno starenje oka i ispoljava se između 40. i 45. godine života. Oči gube sposobnost da fokusiraju i vide predmete izbliza.

Sama reč “presbyopia” potiče od grčke reči koja znači “staro oko”.

Uzrok staračke dalekovidosti?

Kada ste mladi, sočivo je mekano i fleksibilno, odnosno lako menja oblik. Ovo nam omogućava da fokusiramo predmete i izbliza i na daljinu. Posle četrdesetih godina života, sočivo postaje čvršće, odnosno sočivo gubi svoju elastičnost, otežano menja svoj oblik pod delovanjem očnih mišića, akomodacija je sve teža pa je fokusiranje predmeta u blizini oka oslabljeno.


Ne postoji način da se zaustavi ili preokrene normalan proces starenja koji uzrokuje presbiopiju.

Međutim, presbiopija se može ispraviti uz adekvatne naočare, kontaktna sočivia ili operacijom. Ljudi koji imaju problema da vide i blizu i daleko mogu imati koristi od progresivnih sočiva.


Kako prepoznati presbiopiju (staračku dalekovidost) ?

Presbiopiju najlakše primećuju osobe čiji rad zahteva dosta čitanja ili rad izbliza. Ona se prepoznaje po načinu na koji držite mobilni telefon, materijale za čitanje ili predmete. Ukoliko ih držite dalje od očiju kako biste ih videli jasnije, preporučujemo vam da posetite oftalmologa.

Simptomi presbiopije:

  • Postepeno pogoršanje sposobnosti čitanja ili rada izbliza
  • Kod dužeg čitanja javlja se  osećaj naprezanja očiju, a može se javiti i suzenje očiju
  • Zamagljen vid i nejasan vid

Kako se leči presbiopija?


Kao što smo prethodno pomenuli, staračka dalekovidost (presbiopija) se ne može izlečiti, već jedino lečenje podrazumeva određivanje adekvatnih naočara sa korektivnim staklima.

U zavisnosti od vašeg zdravlja i načina života, Rolling Eyewear oftalmološka ordinacija vam može predložiti:

 • dioptrijske naočare
 • naočare za čitanje
 • kontaktna sočiva
 • progresivna dodatna sočiva

Postoji nekoliko vrsta naočara za korekciju: 

  • naočare za čitanje (sa dioptrijom samo za gledanje na blizinu i koriste se kod osoba koje nemaju druge smetnje vida), 
  • bifokalne naočare (u gornjem delu nalazi se sočivo za gledanje na daljinu, a u donjem delu sočivo za gledanje na blizinu), 
  • progresivne naočare (multifokalne naočare) – omogućavaju prirodno gledanje na svim udaljenostima (daljina, srednja udaljenost i blizina)

Zaključak

 

Tekst na čijem kraju se nalazite sadrži najvažnije informacije o tome šta je presbiopija.

U njemu smo objasnili zbog čega staračka dalekovidost nastaje i šta su njeni uzroci.

Predstavili smo i glavne simptome presbiopije, kao i načine za njeno lečenje.

Kao što se da zaključiti, presbiopija predstavlja normalan gubitak sposobnosti fokusiranja predmeta koji se javlja sa godinama. Zato vam savetujemo da reagujete na vreme i obavite redovan oftalmološki pregled u Rolling Eyewear ordinaciji.

Najčešća pitanja u vezi sa stračkom dalekovidosti

Šta je presbiopija?

Presbiopija ili staračka dalekovidost se odnosi na normalan gubitak sposobnosti fokusiranja predmeta koji se javlja sa godinama.

Da li je presbiopija izlečiva?

Presbiopija predstavlja fiziološki proces koji se javlja posle 40. godine i  može se ispraviti uz adekvatne naočare, kontaktna sočivia ili operacijom.

Koji su simptomi presbiopije?

Glavni simptomi presbiopije su postepeno pogoršanje sposobnosti čitanja ili rada izbliza, kod dužeg čitanja javlja se  osećaj naprezanja očiju, suzenje očiju, zamagljen vid, nejasan vid i glavobolja.

Kako da zakažete oftalmološki pregled?

Oftalmološki pregled u Rolling Eyewear ordinaciji možete zakazati putem mejla office@rollingeyewear.com ili telefona  011 3131 668.

Related Posts

One thought on “Staračka dalekovidost: Šta je presbiopija?

Comments are closed.