Vaše idealne naočare

Kako izabrati savršene naočare?

kako izabrati savršene naoare

Izbor pravog rama može zadavati pravu glavobolju, obzirom da postoji sve više brendova, oblika, boja i materijala za koji osoba treba da se opredeli. Pored udobnosti i upotrebljivosti, estetika je jedan od ključnih činilaca pri odabiru. U nastavku teksta predstavićemo vam priručnik koji će vam pomoći da izaberete naočare u skladu sa oblikom vašeg lica.

Kako odrediti oblik lica?

Izvršena je podela lica prema obliku na sledeće:

  1. Srcoliko
  2. Okruglo
  3. Ovalno
  4. Četvrtasto

Postoje dve metode kojom možete odrediti oblik lica.

Metod #1

Ovaj metod podrazumeva da stanete ispred ogledala pravih leđa, da zabacite ramena, sklonite kosu ili šiške sa lica ukoliko imate.
Ružem za usne, komadom sapuna ili markerom koji se lako briše iscrtajte svoje lice na ogledalu.

Počnite ocrtavanje od brade, po ivici obraza, pored jagodičnih kostiju i nastavite po liniji gde se spaja kosa sa kožom lica. Crtež ne uključuje uši i neophodno je da ostanete što mirniji. Izmaknite se i pogledajte oblik svog lica.

Gde je vaše lice najšire?
Gde je izduženo, a gde skraćeno?

Kojeg je oblika vaša vilica i čelo?

Okruglo lice: Ukoliko linija koju ste iscrtali na ogledalu najviše liči na krug sa širokim jagodičnim kostima, šiljastom bradom i čelom koje se sužava vaše, onda je vaše lice okruglo.
Četvrtasto lice: Nacrtani oblik ne bi trebalo da je izdužen već raširen. Čelo je široko, jake jagodice, i ćoškasta brada.
Ovalno lice: Čelo je blago rašireno sa užim jagodicama i vilicom.
Srcoliko lice: Ovaj oblik lica karakteriše široko čelo, izražene  jagodice i mala brada.

Metod #2

Druga metoda podrazumeva da lice premerite trakastim metrom koji koriste krojači.

Merenje širine obraza: Da biste izmerili širinu obraza neophodno je da postavite metar pored spoljašnjeg dela oka. Zatim pažljivo položite metar pravom linijom preko izbočine nosa do spoljašnjeg ugla drugog oka. Potom zapišite izmerenu vrednost.
Merenje linije vilice: Pogledajte se u ogledalo i pronađite najširi deo vilice. U većini slučajeva je ova tačka oko 2.5cm ispod uha i ona predstavlja polaznu tačku. Izmerite od ove tačke do vrha brade, a zatim pomnožite vrednost sa 2 i zapišite dobijeni rezultat.
Merenje čela: Pogledajte se u ogledalo i pronađite najširi deo čela. U većini slučajeva ova tačka je na sredini između obrva i linije kose. Postavite metar horizontalno preko čela do iste tačke sa druge strane. Premerite i zapišite rezultat.
Merenje dužine lica: Uzmite metar i izmerite od središnje tačke gornje linije kose do vrha brade. Ukoliko tu imate nešto manje kose procenite gde bi bila vaša linija kose.
Počnite merenje sa tačke na čelu i spustite metar preko nosa sve do vrha brade. Zapišite rezultat.

Da biste odredili kojeg je tipa vaše lice, uporedite svoje mere sa ispod navedenim karakteristikama.
Tekst u nastavku će vam pomoći da što približnije odredite karakteristike svoje fizionomije.

kockasti oblik lica

Četvrtasta lica imaju približno istu dužinu i širinu. Mere obraza i dužina lica se mogu razlikovati 2 do 5 cm. Mere obraza, čela i vilice bi trebalo da su jednake ukoliko imate kvadratni oblik lica. Ivice lica ovakve fizionomije su skoro prave. Vilica ima jasne, oštre ćoškaste konture na najširim tačkama.

Idealne naočare za kockasti oblik lica

Okrugla lica imaju približno istu dužinu i širinu, ali i relativno malo čelo i savijenu viličnu liniju. Ukoliko su mere vaših obraza i dužine lica u odnosu oko 2.5 cm, mere čela su vam iste kao mere obraza, a vilična linija nema oštre uglove koji su karakteristični za četvrtasto lice, onda je vaše lice okruglo.

Idealne naočare za srcoliki oblik lica

Srcasta lica su definisana kao obrnuti oblik trougla što rezultira relativno oštrom bradom i srednjim do širokim čeonim i jagodičnim merama. Lica koja imaju oblik srca su generalno 3.5 cm ili manje duža od širine obraza.

Idealne naočare za duguljasti oblik lica

Duguljasta lica su više duža nego šira. Imaju približno slične mere u pogledu obraza, čela i vilične linije.

Idealne naočare za dijamantski oblik lica

Dijamantska lica su najšira u predelu jagodica, čelo je zašiljeno, dok je brada uska i istaknuta. Ona su nešto duža nego šira. Ako je širina obraza veća od čela i vilice, brada vam je relativno izražena, onda vi imate dijamantski oblik lica.

Idealne naočare za ovalni oblik lica

Ovalna lica su proporcionalna, odnosno duža su nego šira, sa čelom koje je blago šire u odnosu na vilicu sa blago zaobljenom bradom.

Kada odredite kojem tipu vaš oblik lica pripada, možete krenuti u odabir najboljeg modela naočara.

Opšti princip koji se primenjuje prilikom odabira rama prema obliku lica je princip kontrasta.

Da biste dobili simetriju, birajte ramove koji su u suprotonsti sa vašim oblikom lica.

Naočare za četvrtasto lice

Ukoliko imate četvrtasto lice potražite zaobljene i okrugle ramove, koji naležu visoko na mostu nosa. Ovalne ili okrugle naočare će uravnotežiti i dodati tanji izgled uglovima kvadratnog lica.

Okviri koje treba izbegavati: Ugaoni i kockasti okviri za naočare će izoštriti i skrenuti pažnju na vaše ugaone crte, čineći kvadratno lice glomaznim.

Naočare za srcoliko lice

Okviri koji uravnotežuju širinu čela i uskost brade su idealni. Okrugle naočare ili četvrtaste naočare sa zakrivljenim ivicama pomoći će da skrenete pažnju sa širokog, visokog čela.

Okviri koje treba izbegavati: Izbegavajte bilo koji stil ili boju okvira koji skreću pažnju na čelo. 

Naočare za duguljasto lice

Ukoliko imate duguljasto lice birajte zaobljene ili okrugle naočare, jer ćete na taj način naglasiti širinu lica. Birajte modele koje će da vam „skrate lice“. To mogu da budu masivniji modeli sa detaljima ili u neobičnim bojama.

Naočare za ovalno lice

Ako imate ovalno lice, pravi ste srećnik ili srećnica. Većinski svi modeli pristaju osobama sa ovalnim licem, pa se ne morate opterećivati oko simetrije. Eksperimentišite sa okruglim, mačkastim ili over sized naočarima.

107
218
224
414
613

Marni 636S

29,00 рсд33,00 рсд

Naočare za okruglo lice

Ukoliko imate okruglo lice potražite oštre geometrijske oblike kako bi se stvorio kontrast oštrih crta lica. Osobe koje vole izlazak iz zone komfora mogu probati mačkasti oblik naočara.

Kako biti siguran u svoju odluku?

Isprobajte model i pogledajte se u ogledalu iz svih uglova. Zamislite sebe u određenim odevnim kombinacijama koje biste nosili uz izabrani model naočara.

Ukoliko vam je teško da izaberete, zatražite pomoć našege ljubaznog osoblja.

U ovom članku smo vam dali par saveta koji vam mogu biti od pomoći, ali ukoliko pronađete model koji i nije u skladu sa gore navedenim savetima, a nalazi se na vašoj listi želja i želite ga u svojoj kolekciji, to je sasvim dovoljan indikator da se za njega odlučite.

Zaključak

U ovom članku prikazali smo vam par saveta koji vam mogu poslužiti pri odabiru idealnih naočara u skladu sa oblikom vašeg lica.

Naveli smo dve metode kojom možete odrediti oblik svog lica, kao i koje modele treba izabrati u skladu sa vašom fizionomijom.

Ukoliko ste neodlučni savetujemo vam da posetite Rolling Eyewear i posavetujete se sa našim stručnim osobljem.